Hesap Bilgileri

Hesap Bilgileri

Bilgilendirme

Bilgilendirme

21 Aralık 2013 Cumartesi

Helisel Frezeleme


Helisel frezelemede Helisel dişli çark imalinin düz dişli çark imalinden farkı Helisel Freze Bıçağının (Azdırmanın) ham dişliye olan konumu ve ham dişli ile olan diş sayıları oranıdır. Frezenin açısal konumu freze diş helisinin ham dişli diş helisine teğet olacak şekilde ayarlanır. Bu konumu sağlayacak açısı freze ve ham dişlinin helislerinin yönlerine (aynı veya farklı) bağlıdır. Helislerin farklı yönde olduğu Şekil 9-a' da dir. Helislerin aynı olduğu Şekil 9-b' de 180 ( )dir. Frezenin ilerleme (paso) hareketi sırasında ham dişli (çark) genişliği boyunca Helisel bir hareket yapabilmesi için çarkın ilave olarak dönmesi gereklidir. Bu ilave dönme hareketi sebebi ile frezenin ve ham dişlinin hızları arasındaki oranı veren ifade aşağıda verilmiştir.
Şekil 9' da, bir devir için ilerleme x ise, çark dişi sola doğru x tan kadar ilerler ve dolayısıyla 360
2πRx tanσ derece döner. Sadece frezenin paso hareketi göz önüne alınırsa, (VF: Frezenin hızı , VT: Ham dişlinin hızı)  x tanσ2πRx tanσ360 / 2πR360VVTF Freze z ağızlı ve dişli çark Z diş sayılı ise, sadece frezenin dönmesi göz önüne alınarak, zZVVTF Freze dönme ve ilerleme (paso) hareketi yaptığında, ham dişlinin hızı dönme yönüne bağlı olarak aşağıdaki ifade ile hesaplanmaktadır. Tezgahlarda bu ifadeyi sağlayacak diferansiyel mekanizma tertibatı vardır. Zz2πRx tanσVT VFVerilen modül ve kavrama açısı için Helisel freze tüm diş sayıları ve Helis açılarında evolvent düz ve Helisel dişlileri imal eder. Şekil 9-c'de tezgah resmi gösterilmiştir.Pinyon Şeklinde Takım  Bu metodda kesici takım Helisel dişli çark şeklindedir. Takıma genişlik boyunca Helisel kesme hareketi verilerek Helisel dişli imal edilebilir. Kesici takıma Helisel hareketi veren vidalı hareket tertibatı ve takım-taslak eş çalışması Şekil 10'de görülmektedir. Dış dişli imalatında, takım ve dişli çark helisleri farklı yönde, iç dişli imalatında aynı yöndedir. Şekil 11' de dış dişli imalatı gösterilmiştir.
4. BİLGİSAYAR SİMÜLASYONU 
 Detaylı bilgiler yazarın yayınlanmış ulusal ve uluslar arası makalelerinde verilmiştir. Şekil 12’de kremayer tipi takım ve pinyon takımla dişli çark imalatının bilgisayar simülasyonu grafikleri gösterilmiştir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder