Hesap Bilgileri

Hesap Bilgileri

Bilgilendirme

Bilgilendirme

21 Aralık 2013 Cumartesi

Helisel Frezeleme Teknikleri

Helisel Freze sonsuz vida olarak ele alınabilir (genel olarak ağız sayısı 1 dir). Vidaya eksenel yönde yivler açılarak kesici bıçak serisi oluşturulur. Vidanın eksenel kesiti çubuk dişli olarak düşünülür (Şekil 5). Frezenin dönmesi imajiner Kremayerin öteleme hareketini simüle eder. Kesme işlemi esnasında Freze ve Ham Dişli çark kendi eksenleri etrafında dönerler. Freze dönme hareketine ilave olarak çark eksenine paralel öteleme hareketi yapar. Freze ve Ham Dişli dönme hızları arasındaki bağıntı aşağıda verilmiştir.  nh ve ng Frezenin ve Ham Dişlinin hızları zh : frezenin vida ağız sayısı zg : dişlinin diş sayısı   Helisel Freze ile (Azdırma) profil hasıl etme Şekil 6’da görülmektedir B-3 Pinyon Şeklinde Takım (FELLOWS)  Pinyon bıçak gerçekte, diş alınlarının yüzeyleri taşlanıp arka kısımları boşaltılarak kesici ağız haline getirilmiş bir dişlidir. Bu kesici ile profil hasıl etme biri takım olan iki dişli çarkın eş çalışmasını simüle etmektedir (Şekil 7). Temel dairesi yarıçapı rbc olan pinyon takım aşağıdaki ifade ile tayin edilen temel dairesi yarıçapı rbg olan dişli çarkı hasıl eder.
3. HELİSEL DİŞLİ ÇARK İMAL METODLARI
 Düz dişli çarkların imalinde kullanılan talaşlı imalat metotları, adapte edilerek, Helisel dişli çarkların imalinde de kullanılabilir.
Form Freze
Düz dişli çark imalinde form frezenin şekli ham dişli çark diş boşluğuna kopyalanmaktadır. Helisel dişlilerde diş boşluğu form freze ile aynı şekilde olmaz. Genel olarak form freze, ekseni dişlinin helis açısında olacak şekilde yerleştirilir. Form frezenin düzlemi imal edilecek helise teğettir. Bu yerleştirmede normal kesitte diş boşluğu kesici takım şeklindedir. Normal kesitte diş formu eşdeğer diş sayısındaki düz dişlinin formudur. Normal modüle ve eşdeğer diş sayısına göre form freze seçilir. Form freze ile diş açma metodu küçük atölyelerde tercih edilmektedir .
 Çubuk Dişli Takım (MAAG)
 Çubuk dişli takımla (düz dişli kremayer) helisel dişli imalatı yapılabilir. Takıma ham dişlinin ekseni ile helis açısı yapılacak şekilde kesme hareketi yaptırılır. Takım yine çark eksenine dik öteleme hareketi yapar. Şekil 8'de bu prensiple diş imal eden MAAG tezgahı gösterilmiştir .

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder