Hesap Bilgileri

Hesap Bilgileri

Bilgilendirme

Bilgilendirme

21 Aralık 2013 Cumartesi

DÜZ DİŞLİ ÇARK İMAL METODLARI

2. DÜZ DİŞLİ ÇARK İMAL METODLARI
 Dişli çarkların talaşlı imalatında kullanılan metotlar iki grupta toplanabilir.
A) Kopyalama Metodu (Form Freze)
B) Yuvarlanma Metodu (Çubuk Dişli Takım, Helisel Freze, Pinyon Bıçak)
 A) Kopyalama Metodu (Form Freze)
 Kopyalama metodunda imal edilen diş şekli Kesici Takımın aynısıdır. Kesici Takımın profilinde herhangi bir hata aynı şekilde diş profilinde oluşur. Az sayıda imalat için küçük atölyelerde tercih edilmektedir. İmalatta Üniversal Freze Tezgahları kullanılır.
Form freze ile imalatta bıçak ham dişlide diş boşluğunu hasıl etmektedir. İşleme sırasında Form Freze kendi şeklini diş boşluğuna kopya eder ve böylece yan yana iki dişlinin iki yarım profilini meydana getirir. Verilen bir modülde her diş sayısı için ayrı takım kullanmak gerekir. Bununla birlikte takım sayısını azaltmak için belirli diş sayısı aralıklarında 8 (veya 15) grup takım kullanılır. Çeşitli tipten takımlar Şekil 2’de gösterilmiştir.
B) Yuvarlanma Metodu
 Yuvarlanma metodunda diş şekli Kesici Takımın ve Ham Dişlinin izafi hareketi ile hasıl edilir. Bu metot ile imalat daha kısa sürede büyük hassasiyetle gerçekleştirilir. Orta ve büyük ölçekli işletmelerde seri imalatta kullanılır. Yuvarlanma metodunda kullanılan takımlar aşağıda belirtilmiştir. Verilen bir modülde takımlar tüm diş sayılarında dişli imalatında kullanılmaktadır. Şekil 3’de referans profilleri aynı olan takımlar gösterilmiştir.

B-1 Çubuk Dişli Takım (Kremayer-MAAG)
 Şekil 4’de Çubuk Dişli (Kremayer) takımla diş imalatı prensibi görülmektedir. Takımın hareketi, v üniform hızlı sağdan sola düzgün bir yer değiştirmedir. Ham dişlinin hareketi ise, v hızına ve rp ham dişli yarıçapına bağlı olarak, = v / rp denklemi ile ifade edilen uniform açısal hızlı bir dönme hareketidir. Takıma aynı zamanda taslağın dönme eksenine paralel olarak bir ileri-geri hareketi verilmektedir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder