Hesap Bilgileri

Hesap Bilgileri

Bilgilendirme

Bilgilendirme

2 Ocak 2014 Perşembe

SONUÇLAR

CNC freze tezgahlarında modülü büyük olan kramayer düz dişlilerin imalatlarının rahat bir şekilde yapılabileceği, modülü küçük olan kramayer düz dişlilerin imalatlarının parmak freze çakısının çapından dolayı, G41 ve G42 çap telafisinin tam olarak yapılamamasından ayrıca çapları küçük olan çakıların kesici ağız yüksekliklerinin bir problem oluşturduğu görülmüştür. Parmak freze çakısının çapı imalatı yapılacak olan dişlilerin diş dibi yan radyüsünden  büyük olduğu zaman, çakı kesme yolu çakışmaktadır. Bu da modülü küçük olan dişlilerin imalatlarında bir problem olarak ortaya çıkmaktadır.
Bu çalışma ile boyutları verilen herhangi bir kramayer dişli için CNC kodları türetilirken, C programlama dili kullanılmış ve piyasada kullanılan CAD/CAM programlarına ihtiyaç kalmamıştır. Parmak freze çakısı seçilirken, iş parçası üzerinde çakı çaplarının dikkate alınması gerekir. Çakı çaplarına uygun parmak freze çakısı seçilmediği takdirde, kramayer dişlinin hatalı olarak imal edileceği görülmektedir. Bu sebeple parmak freze çakısının çapı çakı çapından daha büyük seçilmemelidir. Aksi takdirde kramayer dişli üzerindeki diş dibi çaplarının olduğu kısımlarda çakı yarı çapından dolayı parçanın CNC freze tezgahında gerçek ölçülerine göre imal edilemeyeceği görülmektedir. Ayrıca hazırlanan programda çakının, Z ekseni boyunca talaş kesme derinliği, işlenecek olan kramayer dişlinin malzemesi  ve kramayer dişlinin kalınlığı göz önünde bulundurularak seçilmelidir.
Sonuç olarak; bu çalışma ile kramayer dişliyi belirleyen temel büyüklükler, hazırlanan C programına dışardan girilerek CNC freze tezgahlarında kramayer dişlilerin imalatı için CNC kodlarının türetimi genelleştirilmiştir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder