Hesap Bilgileri

Hesap Bilgileri

Bilgilendirme

Bilgilendirme

2 Ocak 2014 Perşembe

DİKEY İŞLEME MERKEZLİ CNC FREZE TEZGAHLARINDA KRAMAYER DÜZ DİŞLİLERİN AÇILMASI

Bilgisayar Nümerik Kontrol (CNC) teknolojisindeki gelişmeler konvansiyonel üretim yöntemlerinde geniş olanaklar sağlamaktadır.  CNC freze tezgahları daha hassas işleme yeteneğine ve yüksek verimlilik alanlarına sahip olmaları nedeniyle klasik freze tezgahlarına göre daha kullanışlıdırlar. Bu çalışma, kramayer dişlilerin CNC freze tezgahlarında imalatı için amaçlandı. Bunun için kramayer dişlilerin temel büyüklüklerine göre bir C programı hazırlandı. Bu C programına göre belirli diş sayısında bir kramayer dişlinin  CAD modeli oluşturuldu ve CNC kodları elde edildi. CNC kodlarının doğruluğunu kontrol etmek için kramayer dişlinin DYNA 4m programında simülasyonu yapıldı. Daha sonra bu CNC programı dik işlem merkezli Fanuk 0-Mt freze tezgahına yüklenerek kramayer dişli imal edildi.
Bilgisayar teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak takım tezgahlarında da önemli değişmeler olmaktadır. İmalat mühendisliğinde, daha önceleri kullanılan konvansiyonel tezgahların yerini günümüzde CNC tezgahları almıştır. CNC tezgahları, konvansiyonel tezgahların eksen hareketlerinin ve diğer fonksiyonlarının bir bilgisayar tarafından kontrol edilmesi ile ortaya çıkmıştır. Bu kontrol işleminin yapılabilmesi için, bilgisayara hangi hareketlerin nasıl yapılacağının bildirilmesi gerekir. Bu da ancak belirli bir formatta yazılan ve parça programı olarak da bilinen bir program ile olabilir.  CAD/CAM sistemlerinde, programlama işlemi tamamen bilgisayar ortamında yapılmaktadır. Programı yapılacak parçaya ait boyut bilgileri CAD/CAM programı içerisinde oluşturulmakta, daha sonra bu bilgiler teknolojik veriler ile birleştirilerek kesici takımın takip etmesi gereken yollar hesaplanmaktadır. Kesici takım yolu denilen bu işlem sıralaması, herhangi bir CNC kontrol ünitesine, uygun kodlara dönüştürülerek aktarılmaktadır. Aynı zamanda

parça programı bilgisayarların grafik özelliklerinden yararlanılarak simülasyonu yapılarak, hatalar varsa önceden tespit edilerek giderilebilmektedir. Bu şekilde çok karmaşık parçaların tek tek parça programları yapılabilmektedir. C programlama dili kullanılarak, CNC torna tezgahlarında birden fazla bağlanıp sökülerek işlenmesi gereken dönel iş parçaları için işlem planlaması hazırlayabilen bir yöntem ve yöntem için geliştirilen bilgisayar programı tanıtılmıştır. CAD/CAM yazılımları tarafından üretilen ve kesici takım yolu adı verilen dosyayı sayısal denetim (SD) programına dönüştüren bir sistem geliştirilmiştir. Burada, paket programlardan elde edilen kesici takım verileri, fanuk kontrol ünitesine sahip dik işlem merkezli freze tezgahına uyumlu kodlara çeviren bir program, Turbo C++ dili kullanılarak geliştirilmiştir [1,2].
Bir helisel düz dişlinin tel erozyon tezgahında CAD-CAM-NC Entegrasyonu yardımıyla imalat programı yapılmıştır [3]. Genel CNC programı yardımıyla Konik Düz Dişli imalatında özel çakılar (Kremayer çakı.. vb) kullanılmadan piyasada ucuz ve bol miktarda bulunan  parmak freze çakıları ile imalat yapılabildiği, ayrıca Vargel tezgahlarında konik düz dişli açmak için Matterson aparatı kullanılarak düz dişli açılabildiği gibi, klasik freze tezgahlarında da, herhangi
bir özel çakıya ihtiyaç duyulmadan Matterson aparatı kullanılarak parmak freze çakısı ile düz konik dişlilerin açılabildiğini araştırmış, aynı çalışmada dik işlem merkezli CNC freze tezgahında Matterson aparatı kullanılarak konik düz dişlilerin imalatı için tamamen yeni bir freze çakısı tasarlanmış ve bu çakı ile konik dişlinin sağ ve sol evolvent profillerinin ayrı ayrı açılabilmesi için iki farklı CNC programı hazırlanarak, konik düz dişlilerin imalatı yapılmıştır.  Aynı çalışmanın  devamı olarak, yardımcı bir aparat kullanmadan DYNA MYTE 2900 CNC freze tezgahında konik düz dişlilerin açılması için makro programlı CNC imalat programı hazırlayarak konik düz dişlilerin imalatını yapmıştır [4]. CNC torna ve freze tezgahlarında dönel ve prizmatik iş parçalarını işlemek için parça programlarının otomatik üretimi ve kontrolü için iki sistemin geliştirilmesi ve kullanımı açıklanmıştır. Otomatik parça programı üretimi, ISO (G ve M) kodları kullanılarak yapılmıştır. Makalede sunulan her iki yöntem, bir kişisel bilgisayar üzerinde ve C programlama dili kullanılarak geliştirilmiştir [5].
Eliptik mil parçası şeklindeki parçaların, CNC freze tezgahlarında işlenme parametrelerinin araştırılmasına ve genel bir imalat programının hazırlanmasına yönelik bir çalışma yapılmıştır [6]. CNC tezgahlarının ülkemizde de giderek yaygınlaşması dikkate alınarak, kalıpçılık endüstrisinde ve akışkanlar mekaniğinde uygulama alanı bulan Arşimet spirali şeklindeki kanalların, dikey işleme merkezi CNC freze tezgahında işlenme durumlarının araştırılmasına ve genel bir imalat programının hazırlanmasına yönelik bir çalışma yapılmıştır [7]. Prizmatik parçalar için geliştirilen bir unsur tabanlı parametrik tasarım programında, üretim unsurlarının uygulanacağı parametrik parçaya ait yüzey ve kenar bilgileri çıkartılarak üretim unsurları tanımlanmıştır.
Bu uygulamada yüzey kenar fonksiyonları ve unsur tanımlamaları AutoLISP programlama dili kullanılarak yapılmıştır. Bu tip programların parça modellemede verimi artırdığı ve modelleme kolaylığı sağladığı görülmüştür [8]. Çeşitli profile sahip düzlem bir kamın lazer kesme ile üretimi için CAD/CAM aşamaları verilmiştir. Araştırmada seçilen kam profilinin, ToPs100 adlı tezgahın paket programında simülasyonu yapılmış ve hata olup olmadığı kontrol edilmiştir. Düzlemsel kamın , x ve y koordinatları, Pascal programlama dilinde hesaplanmış ve bu değerler, AutoLISP programında kullanılarak kamın AutoCAD’de çizimi gerçekleştirilmiştir [9]. Mkaro programlar kullanılarak düz dişlilerin CNC freze tezgahlarında imalatının yapılabileceği araştırılmıştır [10].
Bu çalışmada, herhangi bir kramayer dişlinin imalatı için C programlama dili kullanılarak genel CNC imalat programlarını veren bir program hazırlanmıştır. Bu C programında, kramayer dişlinin diş sayısı, hatvesi ve basınç açısı girilerek istenilen boyutlarda kramayer dişlinin imalatı için CNC imalat programı elde edilebilmektedir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder